Машықтар
                                                            
                                                                                                                                1.	Жоспарлау дағдылары. 	
2.	Өндірістік жұмысшылардың жұмыс орындарын ұйымдастыру саласында жаңа ақпаратты іздеу, таңдау және пайдалану.
3.	Өндіріс көлеміне қарай және жұмыс орындарын ұйымдастыру шығындарын азайтуды ескере отырып, қажетті технологиялық жабдықтардың бірліктерін, өндірістік қорларды, функционалдық мүмкіндіктерді және олардың қозғалыс құралдарын, ас үй ыдыстарын және әр жұмыс орнына арналған шығын материалдарының санын есептеуге. 
4.	Еңбекті қорғау және өнеркәсіптік санитария талаптарына сәйкес өндірістегі қызметкерлердің еңбек жағдайларын бағалауға.
                                                                                                                            
                                                            Білімдер
                                                                                                                        1.	Тамақтандыру кәсіпорын қызметкерлерінің психофизиологиялық сипаттамалары.	
2.	Тамақтандыру кәсіпорынында   тамақ өнімдерін өндіру циклі.
3.	Өндірістік жабдықтар, ыдыс-аяқтар және шығын материалдар, кәсіптік жабдықтар нарығы.
4.	Өндiрiстi материалдық қамтамасыз ету жөнiндегi жабдықтаушылар және олар ұсынатын қызметтердiң түрлерi.
5.	Жұмыс орнында технологиялық жабдықты іріктеу және орналастыру принциптері. 
6.	Қажетті технологиялық жабдықтардың, функционалдық қуаттардың және олардың қозғалыс құралдарының, ас үй ыдыстарының, өнеркәсіптік жабдықтардың санын есептеу тәртібі.
7.	Әр түрлі салаларда жұмыс орындарын ұйымдастыру шығындарын азайту жолдары.
8.	Еңбек эргономикасы негіздері.
9.	Жұмыста гигиеналық еңбек жағдайларын ескере отырып, жеке тамақ кәсіпорындарында өндіріс жұмысшыларының жұмыс орындарын ұйымдастыру мысалдары.
10.	Адамдардың жұмысқа қабілеттілігіне еңбек жағдайының әсері.
11.	Өндірістік шу мен дірілден қорғау әдістері.
12.	Тамақтану кәсіпорнында жарықтандыру, жылыту, желдету және ауа баптау, сумен жабдықтау және канализацияға қойылатын талаптар.	
13.	Тамақтандыру кәсіпорындарында электр қондырғыларын техникалық пайдалану талаптары.
14.	Өндірістегі жұмысшылардың жұмыс орындарын жақсарту жөніндегі шараларды әзірлеу принциптері.
15.	Тамақтандыру кәсіпорындарында жұмыс орындарын ұйымдастыру саласындағы нормативтік-құқықтық құжаттар.
16.	Нормативтік-құқықтық құжаттардың талаптары мен ұсынымдарының сақталуының маңыздылығы.
17.	Өндірістегі жұмысшылардың жұмыс орындарын ұйымдастыруға осы деңгейдегі қызметкердің жеке жауапкершілігі.
                                                                                                                    
 
                                                                                                            
                                                            Машықтар
                                                            
                                                                                                                                1.	Өндіріс қызметкерлеріне қойылатын талаптарды есептеу және олар үшін материалдық шығындарды анықтау.
2.	Тамақтандыру кәсіпорнының құрылымы, тұжырымдамасы және материалдық әлеуеті бар қызметкерлерге қойылатын талаптарды сәйкестендіру.
3.	Адам ресурстарын пайдалануды жоспарлау.
4.	 Қызметкерлер резервінің қажеттілігін болжау.
5.	 Еңбек төлем түрінің (таңдалғандардың) орындылығы мен тиімділігін талдау.
6.	Қызметкерлер шығындарының белгіленген деңгейінің сәйкестігін талдау.
                                                                                                                            
                                                            Білімдер
                                                                                                                        1.	Тамақтандыру кәсіпорындарында кадрларды басқарудың негізгі принциптері.
2.	Тамақтандыру кәсіпорындарында кадрларды басқарудың ең көп кездесетін мәселелері.
3.	Өндірістегі қызметкерлердің қажеттіліктерін жоспарлау қағидалары және демалыс және маусымдық факторларды ескере отырып, олардың қажетті мөлшерін есептеу тәртібі.
4.	Жұмыс орындарының санын, күтілетін және түпкілікті штаттық кестесін, алдын-ала сандық және сапалы кадрларды талдаудың маңыздылығы.
5.	Қызметкерлерді жалдау және жұмыс орнындағы лауазымдық деңгейін арттыру бойынша ұйымдық жоспарлардың рөлі.
6.	Еңбек нарығындағы сұраныс пен сұраныс динамикасы.
7.	Қызметкерлердің ең төменгі дағдылары мен біліктіліктерін анықтау әдістемесі.
8.	Қызметкерлердің деңгейлері мен қызметкерлердің құзыреттілігі және оның міндеттері мен міндеттерін тапсыруына әсері.
9.	Әр жұмыс орнына арналған жұмыс регламенттерін және жұмыс критерийлерін әзірлеу әдістемесі.
10.	Кәсіпорынның қаржылық қызметінің табыстылығымен байланысты тапсырмалардың түпкілікті нәтижесіне бағытталған төлем әдісі.
11.	Жұмыс уақытын сақтау ережесі.
12.	Өндірушілерден ішкі резервті қалыптастыру қағидалары.	
13.	Өндірістегі қызметкерлерді жоспарлы алмастыру принциптері.	
14.	Өндіріс қызметкерлеріне материалдық шығындарды жоспарлау принциптері мен әдістері.
15.	Төлем түрлері: парақшалар, уақытша негізде.
16.	Өндірістегі қызметкерлердің жалақы мөлшерін, сағатты қоса алғанда, есептеу әдісін қабылданған есептеу нормаларына сәйкес есептеу тәртібі. 
17.	 Қызметкерлерді басқару саласындағы нормативтік-құқықтық база.
18.	Нормативтік-құқықтық құжаттардың талаптары мен ұсынымдарының сақталуының маңыздылығы.
19.	Осы деңгейдің қызметкерінің жеке қажеттіліктеріне сұранысты жоспарлау кезінде өндірістік және материалдық шығындарды еңбек ақы төлеуге жұмсайды.
20.	Қызметкерлерді басқару саласында жеке автоматтандырылған жүйелердің артықшылықтары мен кемшіліктері.
                                                                                                                    
 
                                                                                                            
                                                            Машықтар
                                                            
                                                                                                                                1.	Коммуникативтік дағдылар.
2.	Талапкерлердің дағдылары мен құзыреттерін талдауға.
3.	Кандидаттардың құзыреттілігін лауазымға бекітілген профильмен салыстыру.
4.	Белгіленген критерийлер негізінде жұмысқа қабылдау туралы шешім қабылдау және ықтимал тәуекелдерді және командамен психологиялық үйлесімділікті ескеру.
5.	Жаңа қызметкерлердің сынақ мерзімін өту нәтижелерін талдауға.
6.	Жаңа қызметкерлерді бейімдеуге арналған жүйені құру үшін тәжірибе бен білімін беру.
                                                                                                                            
                                                            Білімдер
                                                                                                                        1.	Сұхбат жүргізудің принциптері мен әдістері.
2.	Сұхбат кезінде аулақ болу керек негізгі қателіктер.
3.	Жұмысқа қабылдау кезінде жеке сұхбат жүргізудің маңыздылығы.
4.	Сұхбаттасудың қазіргі заманауи әдістері.
5.	Сұхбаттың нәтижелерін талдау және маманның өмірбаяны туралы, оның практикалық қызметі жайлы ақпарат.
6.	Тамақтандыру кәсіпорындарының өндіріс жағдайында адам мінезінің ықтимал түрін диагностикалау әдісі.
7.	Сынақ мерзімін белгілеу қағидалары.
8.	Өндірістегі қызметкерлерді тиімді орналастыру принциптері.
9.	Жаңа қызметкерлермен нұсқау өткізу ережелері.
10.	Жаңа қызметкерлерді бейімдеуді ұйымдастыру принциптері.
11.	Жаңа қызметкерлерді бейімдеуді ұйымдастыру әдістері мен технологиялары.
12.	 Жаңа қызметкерлерді бейімдеу жөніндегі бағдарламалар.
13.	Кадр агенттіктерінің нарығы және олармен жұмыс істеу әдістері.
14.	Тамақтандыру кәсіпорындарына жұмыскерлерді қабылдау саласында нормативтік-құқықтық база.
15.	Нормативтік-құқықтық құжаттардың талаптары мен ұсынымдарының сақталуының маңыздылығы.	
16.	Өндірісте жұмысты таңдау мен ұйымдастыру кезінде қызметкердің белгілі бір деңгейде жеке жауапкершілік аймағы.
17.	Қызметкерлерді басқару саласында жеке автоматтандырылған жүйелердің артықшылықтары мен кемшіліктері.