Кәсіптер
Назад
3. ТЕХНИК МАМАНДАР ЖӘНЕ БАСҚА ДА КӘСІБИ КӨМЕКШІ ПЕРСОНАЛ
34. ҚҰҚЫҚТЫҚ, ӘЛЕУМЕТТІК ЖҰМЫС, МӘДЕНИЕТ, СПОРТ ЖӘНЕ ТЕКТЕС ҚЫЗМЕТТЕР САЛАСЫНДАҒЫ КӘСІБИ КӨМЕКШІ ПЕРСОНАЛ
343. МӘДЕНИЕТ ЖӘНЕ КУЛИНАРИЯ ӨНЕРІНІҢ КӘСІБИ КӨМЕКШІ ПЕРСОНАЛЫ
3434. Бас аспаз
Код: 3434
Бас аспаз
Сипаттама
Бас аспаз мәзірлейді ойлап табады, жаңа тағамдарды жасайды және қонақүйлерде,
мейрамханаларда және басқа да қоғамдық тамақтану орындарында, кеме борттарында,
жолаушы пойыздары және жеке шаруашылықтарда тағамдарды дайындауды жоспарлау,
ұйымдастыру және дайындау процестерін бақылайды.
Олардың міндеттеріне мыналар кіреді:
− тамақ өнімдерін және жұмыс күшінің құнын бағалау арқылы рецептілер мен мәзірді
жоспарлау және әзірлеу, сондай-ақ өнімдерге тапсрыс беру;
− тағамдарды дайындау мен ұсынудың барлық кезеңдерінде олардың сапасын бақылау;
− тағамдарды дайындау мәселелерін басшылармен, диетологтармен, асхана
жұмыскерлерімен және қызмет көрсетуші персоналмен талқылау;
− аспазшылар және тағамды дайындаумен айналысатын басқа да жұмыскерлердің
қызметін бақылау және үйлестіру;
− белгіленген стандарттарға сәйкестілігін қамтамасыз ету үшін материалдар, жабдықтар
және жұмыс аймақтарын тексеру;
− тағамның қалай ұсынылуы керектігін айқындау, сондай-ақ тағамдардың декоративтік
безендірілуін жасау;
− аспазшылар мен басқа да жұмыскерлерге тағам, гарнирлер дайындау, әзірлеу, сондайақ тамақ өнімдерін презентациялау мәселелрі бойынша нұқсау беру;
− ас бөлмесі үшін персоналды таңдауға қатысу және оны пайдалануды мониторингілеу;
− дәмдеуіштерді дайындау, таңдау және арнайы тамақ өнімдерін және күрделі
тағамдарды дайындау;
− гигиенаны және тағам өнімдерінің қауіпсіздігін сақтауды түсіндіру және қамтамасыз
ету.
Аталған бастауыш топқа жатқызылған кәсіптердің үлгілері:
Бренд-шеф
Су-шеф
Шеф-кондитер
Шеф-аспазшы
Тұздалған азық-түлік шеф-аспазшысы
Тұздықтар шеф-аспазшысы
Басқа бастауыш топтарға жатқызылған кейбір тектес кәсіптер:
Аспазшы – 5120
Қонақүйдегі аспазшы – 5120
Кафетерийдегі аспазшы – 5120
Тағам әзірленетін тағам дайындаушылар – 9410
Обязательные навыки
Кәсіптер
Обязательные навыки
C.10.156
Ет шикізатының сапасы мен тұтыну нормасына мониторинг жүргізу және реттеу
C.10.171
Кофе қоспаларын сәйкестендіру бойынша жұмыстарды жүргізу: сорттарын ажырату, дәндердің өскен жерін анықтау
I.56.101
Электровоздарға сервистік қызмет көрсетуді жүргізу
I.56.072
Мейрамхана мен барда қалыпты режимде қызмет көрсетуді ұйымдастыру кезінде жайлы жағдайлар жасауды және қызмет көрсетудің қонақтардың күтулеріне сәйкестігін қамтамасыз етуді жүзеге асыру
I.56.065
Даяшыға тамақ пен сусын беру кезінде көмек көрсету
I.56.014
Кофе машинасына күнделікті қызмет көрсету бойынша жұмыстарды орындау
Кәсіптер
3434-0-001
Бренд-шеф
3434-0-002
Мастер-аспаз
3434-0-003
Су-шеф
3434-0-004
Суши-шеф
3434-0-005
Бас аспаз (жалпы бейін)
3434-0-006
Бас кондитер