Машықтар
1. Технологиялық операцияларды жүргізудің кезектілігі мен күнтізбелік мерзімдерін, оның ішінде нақты ауа райы жағдайларын ескере отырып белгілеу.
2. Ауысымға өсімдік шаруашылығы бригадалары (буындар, қызметкерлер) үшін жұмыстардың түрлері мен көлемін анықтау.
3. Бригадаларға (буындарға, қызметкерлерге) тапсырмалар беру, оларды орындау жөніндегі нақты нұсқаулықтармен сүйемелдеу.
4. Берілген еңбек қызметін ескере отырып, ауыл шаруашылығы жұмыстарын жүргізу үшін персоналды ұйымдастыру
5. Барлық ауыл шаруашылығы процестерінің сапалы және уақытылы орындалуына жетекшілік ету.
6. Жүзімді өсіру жөніндегі технологиялық операцияларды іске асыру үшін пайдаланылатын топырақ өңдеу агрегаттарын технологиялық реттеуді жүзеге асыру.
7. Технологиялық операциялардың сапасын бақылау барысында анықталған ақаулар мен кемшіліктерді жою жөнінде шаралар қабылдау.
8. Технологиялық карталарға, мемлекеттік стандарттарға (МЕМСТ) және регламенттерге сәйкес жұмыстарды орындауға агротехникалық талаптарды анықтау.
9. Жүзім өсірудің прогрессивті әдістерін қолдану.
Білімдер
1. Жүзім өсіру жөніндегі ауыл шаруашылығы механикаландырылған және қол жұмыстарына арналған өндірудің ауысымдық нормалары.
2. Ауыл шаруашылығы дақылдарын өсіру бойынша технологиялық операцияларды жүргізудің оңтайлы мерзімдері.
3. Жүзімді өсірудің технологиялық операцияларын іске асыру үшін пайдаланылатын машиналар мен механизмдерді реттеудің техникалық шарттары.
4. Ашық және жабық топырақта ауыл шаруашылығы дақылдарын - жүзім өсіру технологиялары.
5. Жүзім өсірудің инновациялық және дәстүрлі технологиялық процестері мен тәсілдері.
6. Ауыл шаруашылығындағы еңбекті қорғау талаптары.
Машықтар
1. Өсу барысында өсімдіктердің дамуын бақылау бағдарламаларын құру.
2. Жүзімнің фенологиялық даму фазаларын айқындау негізінде технологиялық операцияларды жүргізудің күнтізбелік мерзімдерін белгілеу.
3. Тұрақтылықты арттыру жөніндегі іс-шараларды айқындау үшін дақылдың (жүзімнің) жай-күйіне, оның ішінде стресстік жағдайларда бағалау жүргізу.
4. Жүзімді қорғау жүйесін жетілдіру үшін арамшөптердің түрлік құрамын анықтау.
5. Тыңайтқыштарды қолдану жүйесін жетілдіру мақсатында жүзім сабағының қоректенуіне кешенді (топырақ және өсімдік) диагностика жүргізу.
6. Өсу барысында алынған нәтижелерді өңдеу және талдау жүргізу.
7. Дақылдардың дамуын бақылау нәтижелерін талдау негізінде өсімдік шаруашылығындағы технологиялық процестерді жетілдіру бойынша ұсыныстарды әзірлеумен айналысу.
8. Сортты, биологиялық ерекшеліктерді ескере отырып және зиянкестермен күресу шараларын ескере отырып, жүзімді өсірудің технологиялық картасын жасау.
9. Дақылдау, топырақ, жәндіктер, аурулардың өнімділікке әсерін зерттеу.
Білімдер
1. Жүзімнің фенологиялық даму фазалары және вегетацияның әр түрлі фазаларында өсімдіктердің морфологиялық белгілері.
2. Жүзім сабағын фенологиялық бақылау әдістемесі.
3. Биология, жүзімді жинау жүргізілетін өсімдіктердің даму фазалары.
4. Жүзімнің жинауға дайындығын анықтау әдістері.
5. Жүзімнің зиянкестермен және аурулармен зақымдану белгілері.
6. Өсімдіктердің даму үдерісі барысында алынған ақпаратты талдау және өңдеу тәсілдері.
7. Ауыл шаруашылығындағы еңбекті қорғау талаптары.