Машықтар
1.Топырақтың құнарлылығын арттыруға және бұршақ және майлы дақылдардың өнімділігін арттыруға бағытталған агрохимиялық іс-шараларды әзірлеуге және енгізуге қатысу.
2. Өсірілетін өсімдіктердің биологиялық ерекшеліктерін, шаруашылықтың топырақ-климаттық жағдайларын, органикалық және минералды тыңайтқыштарды, химиялық қорғау құралдарын пайдаланудың тиімділігін, оларды қолдану тәсілдерін зерттеу.
3. Учаскелерді, мерзімдерді анықтау және тыңайтқыштар мен басқа да химиялық заттар қандай шамада қолданылуы тиіс.
4. Бұршақ және майлы дақылдардың жекелеген алқаптары бойынша топырақ үлгілерін талдау негізінде топырақтық, экологиялық және агрохимиялық картограмма жасау және оларды жыл сайын түзету.
5. Жекелеген шаруашылық бөлімшелері бойынша бұршақ және майлы дақылдарды өндіру жоспарларын әзірлеуге қатысу.
6. Бұршақ және майлы дақылдардың түріне, сортына байланысты тыңайтқыштарды дайындау мен сақтауға, сондай-ақ топыраққа дұрыс енгізуге бақылауды жүзеге асыру.
7. Тыңайтқыштарды енгізу кезінде механикаландыруды және осы жұмыстарды ұйымдастырудың озық тәжірибесін енгізуге қатысу.
8. Бұршақ және майлы дақылдардың ерекшеліктерін ескере отырып, топырақтың, минералдық, органикалық тыңайтқыштардың және басқа да материалдардың сынамаларын дайындауды жүзеге асыру.
9. Агрохимиялық зертханада физика-химиялық зерттеулер, экспресс-талдаулар жүргізу; химиялық талдаудың жаңа әдістерін жүргізу және сынақтан өткізу.
10. Зертханалық қондырғыларды, аспаптар мен жабдықтарды жұмысқа дайындау.
11. Бұршақты және майлы дақылдардың түсімін отырғызу, өсіру, дамыту және жетілдіру процесінде фенологиялық бақылау жүргізу.
12. Сеніп тапсырылған учаскеде бұршақ және майлы дақылдарды тыңайтқыштармен және химиялық қорғау құралдарымен тәжірибелік жұмыс жүргізу.
13. Бұршақ және майлы дақылдар өнімдерінің сапасын, сондай-ақ өсімдік шаруашылығы өнімдерінде зиянды заттардың болуын бақылау.
Білімдер
1. Ауыл шаруашылығы өндірісі мен бөлімшенің өндірістік-шаруашылық қызметіне қатысты жоғары тұрған және басқа органдардың қаулылары, өкімдері, бұйрықтары, басқа да басшылық және нормативтік құжаттары.
2. Ауыл шаруашылығы өндірісінің технологиясы және озық ауыл шаруашылығы тәжірибесі.
3. Топырақтану саласында ғылыми зерттеулер жүргізу әдістері.
4. Өсімдіктердің анатомиясы, морфологиясы, систематикасы, шығу тегінің заңдылығы, өзгеруі және бұршақ және майлы дақылдар түсімінің қалыптасуы.
5. Өсімдік организміндегі физиологиялық процестер, олардың сыртқы жағдайларға тәуелділігі және бұршақ және майлы дақылдардың өнімдік процесс үшін маңызы.
6. Микроағзалар я биологиясы, микроағзалар продуценттері және микроорганизмдердің патогенді штаммдары.
Машықтар
1. Жер пайдалану аумағында орналастыру кезінде бұршақ және майлы дақылдар талаптарының агроландшафттық шарттарының сәйкестігін белгілеу;
2. Бұршақты және майлы дақылдарды өндіру және топырақ құнарлылығын қалпына келтіру технологиялары бойынша ақпарат жинауды жүзеге асыру.
3. Топырақтың құнарлылығын арттыру бойынша агротехникалық іс-шараларды өткізу.
4. Топырақ құнарлылығын, баурайлардың тіктігі мен экспозициясын, жер асты суларының деңгейін және бұршақ және майлы дақылдар түрлерінің ерекшеліктерін ескере отырып, ауыспалы егісте топырақты өңдеу жүйесін құру.
5. Топырақты эрозиядан және дефляциядан қорғау жөніндегі жұмыстарды жүргізу.
6. Ауыл шаруашылығы алқаптарына агрохимиялық және экологиялық-токсикологиялық зерттеу жүргізу.
7. Жоспарланған өнімге топыраққа енгізу үшін органикалық және минералды тыңайтқыштардың мөлшерін есептеуді жүргізу.
Білімдер
1.Бұршақ және майлы дақылдарды өсіріп-өндірудің экологиялық қауіпсіз технологиялары.
2.Бұршақ және майлы дақылдардың ауыл шаруашылықтық өндірісіне әсер ететін ауа райы және климаттық факторлар.
3. Топырақтың негізгі түрлерінің шығу тегі, құрамы және қасиеттері және олардың құнарлылығын қалпына келтіру.
4. Аймақтың топырақтарының физикалық-химиялық және биологиялық сипаттамасы, топырақтың құрылымы мен құрамы.
5. Әр түрлі экологиялық жағдайларда бұршақты және майлы дақылдарды өндіру технологиясы.
6. Бұршақ және майлы дақылдардың жағдайына және өсірілетін түріне байланысты топырақтың құнарлылығын арттыру әдістері.
7. Егіншілік заңдары, өсімдіктер өмірінің факторлары және оларды реттеу әдістері.
8. Ауыспалы егістің ғылыми негіздері, топырақты өңдеу, өсімдіктерді арамшөптерден, зиянкестер мен аурулардан қорғаудың ғылыми негіздері.
9. Бұршақ өсімдіктерін және майлы өсімдіктерді қоректендіру негіздері, минералды және органикалық тыңайтқыштардың түрлері мен нысандары, тыңайтқыштарды енгізу тәсілдері мен технологиялары.