Машықтар
1. Егіншіліктің ғылыми негізделген жүйелерін ұйымдастыру, әзірлеу және игеру, салада өндірісті қарқындату, жерді, негізгі қорларды, еңбек және материалдық ресурстарды тиімді пайдалану жөніндегі іс-шараларды орындау, дәнді-бұршақты және майлы дақылдарды өсірудің қарқынды технологияларын енгізу.
2. Өндіріс көлемін ұлғайту және дәнді-бұршақты және майлы дақылдардың сапасын жақсарту мақсатында агротехникалық іс-шаралардың тиімділігін арттыру.
3. Өнімнің бір бірлігіне өзіндік құны мен шығындарды төмендету, еңбек өнімділігінің өсуі және осы негізде дәнді-бұршақты және майлы дақылдарды өндіру және сату жөніндегі жоспарлар мен тапсырмаларды орындау.
4. Топырақтың құнарлылығын арттыруға, астық шаруашылығын нығайтуға бағытталған агротехникалық және ұйымдастырушылық-экономикалық іс-шараларды қамтамасыз ету, әзірлеу және енгізу.
5. Дәнді-бұршақты және майлы дақылдарды өсіру технологияларын ұйымдастыру және жетілдіру, ауыл шаруашылығы жұмыстарын оңтайлы мерзімде жоғары агротехникалық деңгейде жүргізу.
6. Өсірілетін дақылдардың биологиялық ерекшеліктерін, топырақтың сорттарын, қасиеттерін, климаттық жағдайларды зерттеу негізінде ауыспалы егістің ғылыми негізделген жүйелерін әзірлеу және енгізу, топырақты эрозиядан қорғау, оны өңдеу, тыңайтқыштарды қолдану, егістікті зиянкестерден, аурулардан және дәнді-бұршақты және майлы дақылдардағы арамшөптерден қорғау.
7. Жерді мелиорациялауды жүргізу жөніндегі іс-шараларды ұйымдастыру, жер қорын, машина-трактор паркін, энергетикалық және еңбек ресурстарын және химияландыру құралдарын ұтымды пайдалануды қамтамасыз ету.
Білімдер
1.Бұршақ және майлы дақылдарды өндіру мәселелеріне қатысты жоғары тұрған және басқа органдардың қаулылары, өкімдері, бұйрықтары, басқа да басшылық және нормативтік құжаттары.
2. Ауылшаруашылық өндірісінің технологиясы және биологиялық ерекшеліктеріне байланысты бұршақ және майлы дақылдарды өңдеу әдістерін қолдана отырып бұршақ және майлы дақылдарды өндірудің озық ауылшаруашылық тәжірибесі.
3. Бұршақ және майлы дақылдар агрономиясы саласында ғылыми зерттеулер жүргізу әдістері.
4. Ауыспалы егісті есепке ала отырып бұршақ және майлы дақылдарды өсірудің инновациялық әдістері.
Машықтар
1. Тұқым шаруашылығы бойынша жұмыстарды ұйымдастыру, аудандастырылған, перспективалы және тапшы астықты және дәнді-бұршақты және майлы дақылдардың тұқымдарын көбейту, сортты ауыстыру мен сорт жаңартуды жедел жүргізу, шаруашылықты жоғары сапалы сортты астықпен және тұқымдармен қамтамасыз ету және оны ұтымды қолдану.
2. Егуді жоспарлаудың қазіргі заманғы әдістерін қолдана отырып, шаруашылықты дамытудың перспективалық және жылдық жоспарларын әзірлеу.
3. Ауыл шаруашылығы жұмыстарын жүргізудің сапасы мен уақтылығын, техниканы пайдалануды, өндірілетін өнімнің сапасын, саладағы еңбек шығындары мен материалдық-ақша қаражатын бақылау, шығындарды болдырмау үшін шаралар қабылдау.
4. Дәнді-бұршақты және майлы дақылдарды өндіру үшін минералдық тыңайтқыштарды, машиналарды, жабдықтарды және басқа да материалдық-техникалық құралдарды сатып алуға есептер мен өтінімдер жасау.
5. Өсімдік шаруашылығы өнімдерін сату шарттарын келісу. Дәнді-бұршақты және майлы дақылдар тұқымдарын сату көлемінің есебін жүргізу.
6. Алқаптар тарихы кітабын, жер кітабын және басқа да есепке алу құжаттарын жүргізу бойынша жұмыстарды ұйымдастыру.
7. Агрономиялық іс-шаралардың жұмысын бақылау және бұршақты және майлы дақылдардың сапалы өнімін алуға бағытталған қазіргі заманғы инновациялық технологияларды қолдана отырып, дала жұмыстарына тікелей қатысу.
8. Бұршақ және майлы дақылдарды өсіру кезінде далалық жұмыстарды жүзеге асыру барысында қызметкерлердің өндірістік және еңбек тәртібін, еңбекті қорғау ережелері мен нормаларын, өндірістік санитария мен өртке қарсы қорғауды сақтауын бақылау.
9. Бұршақты және майлы дақылдарды өндіруге қатысты нормативтік-техникалық құжаттардың талаптарын практикада түсіну және қолдану;
10.Бұршақ және майлы дақылдар өндірісінің саласын жақсарту бойынша ұсыныстарды басшылықтың қарауына енгізу.
Білімдер
1. Еңбек қауіпсіздігін, өндірістік санитарияны және өртке қарсы қорғауды, еңбекті және қоршаған ортаны қорғауды қамтамасыз ету жөніндегі ережелер мен нормаларды, жұмыстарды қауіпсіз орындау нормаларын, әдістері мен тәсілдерін сақтау.
2. Бұршақ және майлы дақылдардың сапалы өнімін алуға бағытталған заманауи инновациялық технологияларды қолдана отырып, егістіктерді өсіру бойынша заманауи жабдықтар мен техника.
3. Ішкі еңбек тәртібінің қағидалары.