Машықтар
                                                            
                                                                                                                                1.Топырақтың физикалық қасиеттерін жақсарту, оның құнарлылығын арттыруды қамтамасыз ететін биологиялық, физикалық-химиялық және физикалық процестердің өтуі үшін қолайлы жағдайлар жасау.
2. Өсімдік қалдықтарын, минералдық және органикалық тыңайтқыштарды белгілі бір тереңдікке бітеу, өсімдіктердің тамыр жүйесін дамытуға қолайлы біртекті жыртылатын қабат жасау.
4.Тұқымдарды өңдеу және олардың өсуі үшін қолайлы жағдайларды қамтамасыз ететін майлы және бұршақ дақылдарының тұқымдарына арналған ұсақ құрылымды тегістелген егістік қабатын және тығыздалған көмбені дайындау.
5. Майлы және бұршақты дақылдардың тұқымдарын жартылай тығыздалған табанға себу, оларды алаңның тереңдігі мен ауданы бойынша біркелкі бөлу.
6. Машиналардың жаңа жұмыс органдарын құру, жоғары өнімді құрамдастырылған машиналарды құру жолымен, технологиялық операцияларды біріктіру жолымен топырақты өңдеу және себу сапасын арттыру.
7. Арнайы машиналар жасау арқылы топырақты өңдеудің және егудің дәстүрлі емес минимал жүйелерін қолдану.
8. Топырақтың тозуына байланысты тәуекелдерді бағалау, мұндай факторларға баға беру.
9. Майлы және бұршақ дақылдарының тұқымдарын себу үшін топырақты лазерлік өңдеуді жүргізу.
10. Топырақты үнемі зерттеу, қоректік заттардың құрамын талдау және рН қышқылдықты анықтау.
                                                                                                                            
                                                            Білімдер
                                                                                                                        1.Топырақты себу алдында өңдеудің ресурс үнемдейтін әдістері.
2. Жоғары сапалы және дұрыс дайындалған тұқымдар жақсы бөлінген, қыздырылған және жеткілікті ылғалды топыраққа себудің қағидалары мен ерекшеліктері.
3. Егудің озық әдістерін білу.
4. Технологиялық машиналар және егіс, жинау және қазіргі заманғы өңдеу машиналарын пайдалану қағидалары.
5. Топырақ қорғау іс-шаралары және майлы және бұршақты дақылдардың егіс жұмыстарын жүргізуде БҰҰ Азық-түлік және ауыл шаруашылығы ұйымының (ФАО) (Food and Agriculture Organization, FAO) ресурсты сақтау жөніндегі қазіргі заманғы ұсынымдары.
                                                                                                                    
 
                                                                                                            
                                                            Машықтар
                                                            
                                                                                                                                1. Өсімдіктерді аурулардан қорғайтын әр түрлі гербицидтермен егістіктерге нүктелі және жергілікті бүрку жүргізу.
2. Майлы және бұршақ дақылдарының түріне байланысты азотты, калийлі және басқа да тыңайтқыштарды арнайы тәсілмен енгізу.
3.Ауыспалы егісті және топырақты байытудың ғылыми негізделген ресурс үнемдеуші әдістерін қолдану.
4.Мелиорацияның қазіргі заманғы тәсілдерін қолдану.
5. Топырақты өңдеу және кеміргіштерді механикалық аулау.
6. Арамшөптердің қабылдағыштығын бағалауға байланысты гербицидтерді таңдау.
                                                                                                                            
                                                            Білімдер
                                                                                                                        1. Гербицидтерді тағайындау және өсімдіктер физиологиясына әсер ету принципі.
2. Арамшөптердің құрамы және олардың физиологиялық даму кезеңдері.
3. Ауыл шаруашылығы дақылдарын өсірудің агроклиматтық жағдайларына сүйене отырып, көшеттерді гербицидтермен өңдеу мерзімдері.
4.Жұмыс ерітінділерін дайындау технологиясы.
5. Өсімдіктерді ауру қоздырғыштарынан, зиянкестерден және арамшөптерден пестицидтермен және биопрепараттармен қорғау әдістері.
                                                                                                                    
 
                                                                                                            
                                                            Машықтар
                                                            
                                                                                                                                1. Тиісті жабдықтарды қолдана отырып, бұршақ және майлы дақылдарды жинауды жүргізу.
2.Өнімнің жетілу кезеңін анықтау және өнімді жинау кезінде ресурс үнемдеуші технологияларды қолдану.
3. Бұршақ және майлы дақылдардың өнімін жинауға ауыл шаруашылығы техникасын дайындау бойынша іс-шаралар өткізу.
4. Физиологиялық, биологиялық ерекшеліктеріне байланысты жиналған майлы және бұршақ дақылдарын жинаудан кейінгі өңдеу бойынша іс-шараларды жүзеге асыру.
5.Өңделген өнімді сақтау қоймаларына орналастыру, шығынсыз сақтау үшін қажетті жағдайлар жасау.
                                                                                                                            
                                                            Білімдер
                                                                                                                        1. Ботаникалық ерекшеліктерге байланысты майлы және бұршақ дақылдарын жинау әдістері.
2. Егін жинау, жинаудан кейінгі өңдеу және сақтау кезінде қолданылатын қазіргі заманғы ресурс үнемдеуші технологиялар.
3. Бұршақ және майлы дақылдарды жинауға арналған ауыл шаруашылығы техникасының жұмыс істеу принциптері, құрылымы және механизмі.