Машықтар
1.Жерді пайдалану жағдайын, фитосанитариялық деректерді талдау мониторингі.
2. Ауыл шаруашылығы дақылдарын өңдеудің технологиялық схемаларын жасау.
3.Ауыспалы егіс схемаларын жасаңыз.
4.Топырақ карталарын және агрохимиялық картограммаларды пайдалану.
5.Ауыл шаруашылығы жұмыстарының кезеңдеріне жұмыс жоспарларын жасау.
6.Топырақты өңдеу және дақылдарды қорғау технологияларын әзірлеу
арамшөптер, аурулар мен зиянкестер.
7. Сынамаларды алу және топырақ үлгілерін талдау.
8. Топырақтың агрохимиялық және экологиялық-токсикологиялық талдауын жүргізу.
9. Агрохимиялық және
бақылау-токсикологиялық зерттеулер.
10. Талдау нәтижелерін өңдеу және материалдарды жүйелеу
агрохимиялық зерттеу.
11.Тыңайтқыштардың дозаларын есептеңіз.
12.Агротехникалық жұмыстарды жүргізу үшін құралдар мен механизмдерді таңдау
іс-шаралар.
13.Қорғау бойынша агротехникалық іс-шаралардың тиімділігін анықтау
топырақ.
14.Тұқым дақылдарын сынақтан өткізу
ауыл шаруашылығы дақылдары.
15. Тұқымдық және сорттық үшін қажетті құжаттаманы жасаңыз
бақылау.
16. Статистикалық талдау әдістерін қолданыңыз.
17. Ең тиімді топырақ өңдеу және егу жұмыстарын жасаңыз
әр түрлі агроландштейндерге арналған агрегаттар.
18. Өндіріс тәжірибесінде микробиологиялық технологияларды қолданыңыз
және ауыл шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеу.
19. Дала жұмыстарының сапасын бағалау.
20. Құжат айналымын жүргізуді ұйымдастыру.
Білімдер
1. Әсер ететін ауа - райы және климаттық факторлар
ауыл шаруашылығы өндірісі .
2. Топырақтың негізгі түрлерінің шығу тегі, құрамы және қасиеттері және
олардың құнарлылығының көбеюі.
3. Аймақ топырақтарының физика-химиялық және биологиялық сипаттамасы,
топырақтың құрылымы мен құрамы.
4. Әр түрлі өсімдік өнімдерін өндіру технологиялары
экологиялық жағдайлар.
5. Топырақ құнарлылығын арттыру әдістері.
6. Егіншілік заңдары, өсімдік тіршілігінің факторлары және олардың әдістері
реттеу.
7. Ауыспалы егістің, Топырақты өңдеудің, өсімдіктерді қорғаудың ғылыми негіздері
арамшөптер, зиянкестер және аурулар
8. Пестицидтер, агрохимикаттар, өсімдіктердің өсуін реттегіштер, сорттар тізілімі және Қазақстан Республикасының аумағында қолданылуы шектелген немесе тыйым салынған.
9.Өсімдіктердің қоректену негіздері, минералды және органикалық заттардың түрлері мен формалары тыңайтқыштарды қолдану әдістері мен технологиялары.
10. Нормативтік құжаттарды ресімдеуге қойылатын заманауи талаптар және құжаттаманы және құжат айналымын жүргізу.
11. Қызметке қатысты нұсқаулық және әдістемелік материалдар ауыл шаруашылығы ұйымының
12. Экономика, еңбекті ұйымдастыру және басқару негіздері.
13. Қазақстан Республикасының жер және еңбек заңнамасы.
14. Жерді пайдалану мәселелері жөніндегі нормативтік құқықтық актілер және өсімдік шаруашылығы өнімдерін өндіру.
15. Өсімдік және орман шаруашылығы өнімдерінің стандарттары.
16.Ауыл шаруашылығы дақылдарын сынақтан өткізу әдістемесі.
17. Зиянды объектілердің даму болжамы.
18. Қазақстан Республикасы үшін карантиндік маңызы бар өсімдіктер мен арамшөптер ауруларының зиянкестерінің, қоздырғыштарының тізімі.
19. Отандық және импорттық пестицидтер мен агрохимикаттардың тізбесі.
Ресей Федерациясы аумағында қолдануға рұқсат етілген өндіріс.
20. Жеке қаражатты пайдалану сипаттамалары мен ережелері.
21. Еңбекті қорғау талаптары, жеке қорғау құралдары.
22. Құжат айналымы жүйесін ұйымдастыру негіздері.
Машықтар
1.Егіншілік және жабайы өсімдіктерді тану, оларды анықтау
физиологиялық жағдайы.
2. Ауыл шаруашылығы үшін қауіпті салдарын болжау дақылдардың өнімділігіне метеорологиялық құбылыстар.
3. Топырақтың негізгі түрлері мен сорттарын тану.
4. Дақылдарды өсіру технологияларын, техникасын, жұмысын түсіну машиналар мен механизмдер, пестицидтер мен агрохимикаттар ассортименті.
5. Механикаландыру құралдарын таңдауды негіздеу.
6. Тыңайтқыштардың дозаларын есептеу.
7. Тұқымның себу сапасын анықтау.
8. Биологиялық және нақты өнімділікті анықтау.
9. Егін шығынын бақылаудың тиімді шараларын қолдану.
10. Менеджмент негіздерін қолдану
11. Жабдықтың көмегімен жұмыс сапасын бақылау.
12. Өндірістік учаскеде
еңбекті қорғау жағдайын талдау және бағалау.
13. Жүргізілген жұмыстардың тиімділігін анықтау.
Білімдер
1. Қазақстан Республикасының заңнамасы және халықаралық Ауыл шаруашылығы өндірісі саласындағы заңнама.
2. Ауыл шаруашылығы мәселелері жөніндегі нормативтік құжаттар.
3. Өсімдік шаруашылығы өнім сапасын стандарттау және растау негіздері.
4. Анатомия, морфология, систематика, шығу заңдылықтары,
өсімдіктердің өзгеруі және егіннің қалыптасуы.
5. Өсімдік ағзасындағы физиологиялық процестер, олардың тәуелділігі сыртқы жағдайлардан және өндіріс процесінің маңызы.
6.Қосылыстар микроорганизмдердің биологиясы мен әртүрліленуі
7. Ауыл шаруашылығы дақылдарының экологиялық таза өсіру технологиялары.
8.Тракторлардың, автомобильдердің, ауыл шаруашылығы машиналарының құрылысы, олардың
агрегаттау және технологиялық реттеу.
9. Тұқым сапасының себу көрсеткіштері.
10. Тұқым себу нормалары және отырғызу технологиясы материалдың тереңдігі және себу және отырғызу схемасы.
11.Егіншілік сапасының көрсеткіштері, мерзімдерді анықтау технологиялары және егін жинау тәсілдері.
12. Төтенше жағдайларда тіршілік әрекетінің қауіпсіздігі, қорғау
ауыл шаруашылығы өндірісі және оның тұрақтылық негіздері төтенше жағдайларда құтқару жұмыстарын ұйымдастыру және жүргізу
жағдайларында.
13. Өсімдік шаруашылығын материалдық-техникалық қамтамасыз ету.
14. Ауыл шаруашылығы жұмыстарының сапасын бақылауға қойылатын талаптар.
15. Дала жұмыстарын орындау сапасын бағалау әдістері.
16. Еңбекті қорғау, өрт қауіпсіздігі жөніндегі қағидалары.
17.Жұмыста қолданылатын аспаптарды пайдалану жөніндегі нұсқаулықтар, жабдықтар мен ауыл шаруашылығы техникасы.
18. Қазақстан Республикасының еңбек заңнамасы, экономика негіздері, еңбекті ұйымдастыру және басқару.