Машықтар
1. Зертханалық қондырғыны жинаңыз.
2. Зертханалық талдаулар мен сынақтар үшін су сынамаларын алу.
3. Іріктелген сынамаларды зертханаға тасымалдау.
4. Сынамаларды құжаттауды жүргізу.
5. Сынама алу кезінде қауіпсіздік техникасын сақтау.
6. Бақылау-өлшеу аппаратурасының жай-күйі мен жұмысын бақылауды ұйымдастыру, оны мерзімдік мемлекеттік тексеруге уақтылы ұсынуды қамтамасыз ету.
7. Зертхана жабдықтарының және зертхана қызметкерлерінің жұмыс орындарының жай-күйіне бақылау жүргізу.
8. Бар кемшіліктерді жою бойынша шаралар қабылдау.
9. Сынақтарды жүргізу кезінде аспаптардың метрологиялық талаптарға сәйкестігіне жүйелі тексеру жүргізу.
10. Зертханаларда еңбекті қорғау және өндірістік санитария жөніндегі жұмысты ұйымдастыру.
11. Белгіленген тәртіппен аппаратураға, жабдыққа, реактивтер мен материалдарға өтінімдерді уақтылы ұсыну.
12.Аспаптардың, аспаптардың, бақылау құралдарының жарамды жай-күйін қамтамасыз ету.
13. Зертханашыларды іріктеу және оларды ұтымды пайдалану.
Білімдер
1. Зертханалық қондырғылар мен аспаптардың конструкциялары мен сипаттамалары.
2. Сынама алу ережелері.
3.Сынамаларды сақтау, консервациялау, тасымалдау және алдын ала өңдеу қағидалары
4. Сынама алу деректерін өңдеу әдістемесі.
5. Зертханалық жабдықтың қауіпсіздік нұсқаулығы.
6. Зертхана жабдықтарының және зертхана қызметкерлерінің жұмыс орындарының жай-күйіне қойылатын талаптар.
7. Зертханалық жабдықтар мен жұмыс орындарының кемшіліктерін анықтау әдістері.
8. Зертханалық жабдықтарға қойылатын метрологиялық талаптар.
9. Еңбекті қорғау, қауіпсіздік техникасы, өрттен қорғау, өндірістік санитария және қоршаған ортаны қорғау ережелері мен нормалары.
10. Аппаратураға, жабдыққа, реактивтер мен материалдарға өтінімдер беру тәртібі.
11. Бақылау-өлшеу аспаптары мен құралдарын орнату принциптері.
12. Кадрларды іріктеу.
Машықтар
1. Технологиялық нұсқаулықтарға, санитария жөніндегі нұсқаулықтарға сәйкес технологиялық процесті бақылауды жүзеге асыру.
2. Ластаушы заттардың құрамына сынамаларды іріктеу және өңдеу сапасын және есептеулердің дұрыстығын бақылау.
3. Қажетті материалдарға, мамандандырылған жабдықтар мен жабдықтарға қажеттілікті анықтаңыз.
4. Зертханалық журналдарды нақты жүргізуді және талдаулар мен сынақтардың нәтижелерін уақтылы ресімдеуді ұйымдастыру.
5. Химиялық талдаулар жүргізуді ұйымдастыру, тазартылған сарқынды сулар сапасының қолданыстағы стандарттар мен техникалық шарттарға сәйкестігін зертханалық бақылауды қамтамасыз ету.
6. Өндірістік бақылау жүргізуді ұйымдастыру.
7. Ағынды сулардың ағуын бақылау. су қоймаларына.
8.Технологиялық процестердің есептік, техникалық құжаттамасын және өндіріс режимдерін жасау.
9.Қажетті Реактивтердің, микробиологиялық орталардың болуын қамтамасыз ету.
10. Өз жұмысыңызды және бағыныштылардың жұмысын жоспарлаңыз.
Білімдер
1. Ағынды суларды тазарту әдістері және суды өңдеудің технологиялық схемалары.
2. Қоспалардың фазалық-дисперсті жай-күйі бойынша сынама алу ережесі, сарқынды су сапасының есептік көрсеткіштерін айқындау әдістемесі.
3. Жөндеу-пайдалану жұмыстарына қажетті материалдар мен механизмдер.
4. Тазарту құрылыстарының жұмысын және ағынды суларды бұруды бақылау жөніндегі Нұсқаулық.
5. Тазартылатын ағынды сулардың сапасына қойылатын талаптар.
6. Санитарлық ережелердің сақталуын өндірістік бақылау.
7. Бақылау жармасындағы ластаушы заттардың ШРШ (шекті жол берілетін төгінділер), ШРШ есептеу.
8. Зертханалық талдау әдістері, есепке алу және есеп беру тәртібі.
9. Еңбекті және қоршаған ортаны қорғау туралы нормативтік актілердің талаптары, жұмыстарды қауіпсіз орындау нормаларын, әдістері мен тәсілдерін сақтау.
9. Зертхананы реактивтермен және препараттармен жарақтандыруға қойылатын талаптар.
10.Ұйымның ішкі тәртіп ережелері.
11. Ішкі еңбек тәртібі ережелері және іс жүргізу стандарттары.
Машықтар
1. Лауазымдық және өндірістік нұсқаулықтарды әзірлеу.
2. Бөлімшенің жұмысын талдау.
3. Зертхананы жұмыс үшін қажетті реактивтермен, қоректік ортамен, материалдармен, құрылғылармен және жабдықтармен қамтамасыз етуді ұйымдастыру.
4. Зертхана қызметкерлерінің біліктілігін арттыруға жәрдемдесу.
5. Ғылыми-техникалық және қызметтік құжаттаманы, ғылыми және техникалық баяндамаларды жасау және ресімдеу.
6. Зертханалық бақылаудың жаңа әдістерін әзірлеу және қолданыстағы әдістерін жетілдіру бойынша жұмыстар жүргізу.
7. Зертхана (штат) құрамының жұмысын басқару.
8. Ағынды суларды тазарту, зарарсыздандыру және шөгінділерді өңдеу технологиясында ғылым мен техниканың отандық және шетелдік жетістіктерін қолдану.
9. Зертханалық журналдарды нақты жүргізуді және талдаулар мен сынақтардың нәтижелерін уақтылы ресімдеуді ұйымдастыру.
10. Зертхана қызметіне қатысты ережелерді, нұсқаулықтарды, стандарттарды және басқа да Орнату және нормативтік құжаттарды пайдаланыңыз.
11. Зертхана қызметкерлерінің еңбекті қорғау және өрт қауіпсіздігі ережелері мен нормаларын сақтауын бақылау.
12. Өндірісті ағымдағы бақылау бойынша техникалық нұсқаулар мен нұсқаулықтарды әзірлеу.
Білімдер
1. Нормативтік лауазымдық және өндірістік нұсқаулықтар.
2. Түгендеу және паспорттау жөніндегі нормативтік құжаттардың талаптары.
3. Зертхананы қоректік ортамен, материалдармен, құрылғылармен және жабдықтармен жабдықтау қажеттілігі.
4. Кәсіпорын қызметкерлерінің біліктілігіне қойылатын негізгі талаптар. 5. Ғылыми-техникалық және қызметтік құжаттаманы жасау қағидалары.
6. Зертханалық жабдыққа жыл сайынғы түгендеу жүргізуге қойылатын талаптар.
7. Өндірістік зертхананың негізгі функциялары.
8. Жаңа техниканы енгізу және технологияны жетілдіру, Ағынды суларды тазарту, тұнбаны зарарсыздандыру және өңдеудің технологиялық процесін басқаруды автоматтандыру, механикаландыру және компьютерлендіру бағдарламалары.
9. Ғылыми-техникалық және қызметтік құжаттаманы жасау және ресімдеу қағидалары.
10. Зертханалық бақылау стандарттары, техникалық шарттары, әдістері мен нұсқаулары.
11. Еңбекті қорғау, қауіпсіздік техникасы, өрттен қорғау, өндірістік санитария және қоршаған ортаны қорғау ережелері мен нормалары.
12. Өндірісті ағымдағы бақылау бойынша техникалық нұсқаулар мен нұсқаулар.
13.Кәсіпорынның техникалық даму перспективалары.
14. Кәсіпорын Жарғысы.