Машықтар
1. Жылыту, флокулянттармен өңдеу әдістерін қолдану кезінде ағынды сулардың шикі және Лай шөгінділерін тығыздау процесінің жеке параметрлерін реттеңіз.
2. Шикі және тұнба шөгінділерінің тұнбаға түсуін бақылау.
3. Ылғал және тұнба шөгінділерін тығыздау аймағынан біркелкі алып тастауды бақылау.
4. Бақылау-өлшеу аспаптарының көрсеткіштерін бақылау.
5. Профилактикалық тексеру жүргізу.
6. Камералардың, науалардың, құбырлардың, шиберлердің жай-күйін қадағалау.
7. Пайдалану кезінде техникалық құжаттаманың талаптарына сәйкес операциялардың технологиялық реттілігін сақтау.
8. Пайдалану және жөндеу жұмыстарын есепке алу журналын жүргізу.
9. Санитарлық талаптарға, еңбекті қорғау, өнеркәсіптік және өрт қауіпсіздігі талаптарына сәйкес жұмыс орнының, негізгі және қосалқы жабдықтың жай-күйін сақтау.
Білімдер
1. Тұнбаны немесе тұнбаны жою әдістері.
2. Сарқынды сулардың шикі және тұнбасын тығыздау жөніндегі негізгі және қосалқы жабдықтардың мақсаты мен жұмыс принциптері.
3. Құрылыстардың конструкциялары және тығыздалу аймағынан шикі және тұнба тұнбаларын жою технологиясы.
4. Құрылыстардың, бақылау-өлшеу аспаптарының мақсаты мен жұмыс принциптері.
5. Сарқынды сулардың шикі және тұнба тұнбасын тығыздау жөніндегі жұмыстарды жүргізу кезінде құралды, айлабұйымдарды және жеке қорғаныш құралдарын қолдану қағидалары.
6. Сарқынды сулардың шикі және тұнбасын тығыздау жөніндегі негізгі, қосалқы жабдыққа техникалық қызмет көрсету кезіндегі жұмыс тәсілдері мен әдістері.
7. Сарқынды сулардың шикі және тұнбасын тығыздау жөніндегі негізгі және қосалқы жабдыққа техникалық қызмет көрсету кезінде санитарлық нормалар мен ережелердің, еңбекті қорғаудың, өнеркәсіптік және өрт қауіпсіздігінің талаптары.
8. Техникалық және есептік құжаттаманы жасау.
9. Ішкі тәртіп ережелері.
Машықтар
1. Ағынды сулардың шикі және тұнбасын аэробты тұрақтандыру бойынша негізгі және қосалқы жабдықтардың жұмысын басқару.
2. Шикі және тұнбаны сүзгеннен кейін дөрекі қоспаларды кетіру уақытын анықтаңыз.
3. Аэробты тұрақтандырғыштағы шикі және тұнба концентрациясының деңгейін анықтаңыз.
4. Шикі және тұнбаны аэробты тұрақтандырудың технологиялық режимін сақтау.
5. Техникалық және есептік құжаттаманы ресімдеу.
6. Санитарлық талаптарға, еңбекті қорғау, өнеркәсіптік және өрт қауіпсіздігі талаптарына сәйкес жұмыс орнының, негізгі және қосалқы жабдықтың жай-күйін сақтау.
Білімдер
1. Ағынды сулардың шикі және тұнбасын аэробты тұрақтандыру технологиясы.
2. Ағынды сулардың шикі және тұнбасын аэробты тұрақтандыру бойынша негізгі және қосалқы жабдықтардың номенклатурасы мен жұмыс принциптері.
3. Ағынды сулардың сапасын санитарлық-бактериологиялық бақылау әдістерін жетілдіру жөніндегі Нұсқаулық.
4. Елді мекендердің су бұру жүйелеріне ағызар алдында өндірістік сарқынды сулардың сынамаларын алу жөніндегі әдістемелік нұсқаулар.
5. Сарқынды сулардың шикі және тұнба тұнбасын аэробты тұрақтандыру жөніндегі жұмыстарды жүргізу кезінде жеке қорғану құралдарын, айлабұйымдары мен құралдарын қолдану қағидалары.
6. Сарқынды сулардың шикі және тұнбасын аэробты тұрақтандыру жөніндегі негізгі, қосалқы жабдыққа техникалық қызмет көрсету кезіндегі жұмыс тәсілдері мен әдістері.
7. Сарқынды сулардың шикі және тұнбасын аэробты тұрақтандыру кезіндегі санитарлық нормалар мен ережелердің, еңбекті қорғаудың, өнеркәсіптік және өрт қауіпсіздігінің талаптары.
8. Ұйымның ішкі еңбек тәртібі ережелері.
Машықтар
1. Тұндырғыштар мен ағартқыштардағы сарқынды сулардың шикі және тұнбасын анаэробты тұрақтандыру бойынша негізгі және қосалқы жабдықтардың жұмысын басқару.
2. Шикі және тұнбаны сүзгеннен кейін дөрекі қоспаларды кетіру уақытын анықтаңыз.
3. Қоспаны ағартқыш-шіріткіштерде араластыру қарқындылығын бақылау.
4. Тұндырғыштар мен ағартқыштардағы шикі және тұнбаны анаэробты тұрақтандырудың технологиялық режимін сақтау.
5. Техникалық және есептік құжаттаманы ресімдеу.
6. Санитарлық талаптарға, еңбекті қорғау, өнеркәсіптік және өрт қауіпсіздігі талаптарына сәйкес жұмыс орнының, негізгі және қосалқы жабдықтың жай-күйін сақтау.
Білімдер
1. Тұндырғыштар мен ағартқыштардағы ағынды сулардың шикі және Лай шөгінділерін анаэробты тұрақтандыру технологиясы.
2. Тұндырғыштар мен ағартқыштардағы сарқынды сулардың шикі және тұнбасын анаэробты тұрақтандыру бойынша негізгі және қосалқы жабдықтардың номенклатурасы мен жұмыс принципі.
3. Жұмыс жүргізу кезінде жеке қорғану құралдарын, айлабұйымдары мен құралдарын қолдану ережесі.
4. Тұндырғыштар мен ағартқыштардағы сарқынды сулардың шикі және тұнбасын анаэробты тұрақтандыру жөніндегі негізгі, қосалқы жабдыққа техникалық қызмет көрсету кезіндегі жұмыс тәсілдері мен әдістері.
5. Тұндырғыштар мен ағартқыштардағы сарқынды сулардың шикі және тұнбасын анаэробты тұрақтандыру кезіндегі санитарлық нормалар мен ережелердің, еңбекті қорғаудың, өнеркәсіптік және өрт қауіпсіздігінің талаптары.
6. Ұйымның ішкі еңбек тәртібі ережелері.
Машықтар
1. Реттеуші және бақылау-өлшеу аппаратурасы мен аспаптарының, сарқынды сулардың шикі және тұнбасын өңдеу жөніндегі негізгі және қосалқы жабдықтардың технологиялық жай-күйін бағалау.
2. Біліктілігі төмен деңгейдегі операторлардың жұмысына басшылық жасау.
3. Пайдалану нұсқауларының талаптарына сәйкес әрекет ету әдісін таңдаңыз.
4. Қабылданған шешімдердің нәтижелерін талдау және болжау.
5. Санитарлық талаптарға, еңбекті қорғау, өнеркәсіптік және өрт қауіпсіздігі талаптарына сәйкес жұмыс орнының, негізгі және қосалқы жабдықтың жай-күйін сақтау.
6. Техникалық және есептік құжаттаманы ресімдеу.
Білімдер
1. Су бұру жүйелеріндегі сарқынды сулардың шикі және тұнбасын өңдеудің технологиялық схемасы.
2. Реттеуші және бақылау-өлшеу аппаратурасы мен аспаптарының, сарқынды сулардың шикі және тұнбасын өңдеу жөніндегі негізгі және қосалқы жабдықтардың құрылымы мен жұмыс принципі.
3. Реттеуші және бақылау-өлшеу аппаратурасы мен аспаптарының, сарқынды сулардың шикі және тұнбасын өңдеу жөніндегі негізгі және қосалқы жабдықтардың ақауларының түрлері.
4. Негізгі және қосалқы жабдыққа, реттеуші және бақылау-өлшеу аппаратурасы мен аспаптарына қызмет көрсету кезіндегі жұмыс тәсілдері мен әдістері.
5. Жұмыс орнының, негізгі және қосалқы жабдықтың жай-күйіне қойылатын санитариялық талаптар.
6. Сарқынды сулардың шикі және тұнбасын тазарту жөніндегі негізгі және қосалқы жабдықта жұмыс істеу кезінде еңбекті қорғау, өндірістік санитария және жеке гигиена, өрт және өнеркәсіптік қауіпсіздік талаптары.
7.Техникалық және есептік құжаттама.
Машықтар
1. Сарқынды сулардың шикі және тұнбасын өңдеу бойынша негізгі және қосалқы жабдықтарды жөндеу жұмыстарын жүргізу уақыты мен реттілігін анықтау.
2. Сарқынды сулардың шикі және тұнбасын өңдеу бойынша негізгі және қосалқы жабдықтардың тораптары мен элементтеріне қызмет көрсету және ұсақ жөндеу жұмыстарын жүргізу кезінде құрал-саймандар мен құрылғыларды пайдалану.
3. Ағынды сулардың шикі және тұнбасын өңдеу бойынша негізгі және қосалқы жабдықтардың тораптары мен элементтерінде слесарлық және механикалық құрастыру жұмыстарын жүргізу.
4. Құрылыстар мен механизмдерге ағымдағы, профилактикалық жөндеу жүргізу.
5. Санитарлық талаптарға, еңбекті қорғау, өнеркәсіптік және өрт қауіпсіздігі талаптарына сәйкес жұмыс орнының, негізгі және қосалқы жабдықтың жай-күйін сақтау.
6. Ақаулықтарды жою.
7. Механизмдердің, агрегаттар мен құрылыстардың жұмыс журналын жүргізу.
Білімдер
1. Сарқынды сулардың шикі және тұнбасын өңдеу жөніндегі негізгі және қосалқы жабдыққа қызмет көрсету қағидалары.
2. Жұмыстарды жүргізуге арналған құралдарды, құрылғыларды қолдану ережесі.
3. Слесарлық және механикалық құрастыру жұмыстарының негіздері.
4. Құрылыстар мен механизмдерді техникалық пайдалануды жүргізу қағидалары.
5. Жұмыс орнының, негізгі және қосалқы жабдықтың жай-күйіне қойылатын санитариялық талаптар.
6. Диспетчерлік қызмет қызметінің қағидалары.
7. Техникалық пайдалану журналдарын жасау ережесі.