Машықтар
                                                            
                                                                                                                                1.	Кәсіпорынның ырғақты/ үздіксіз жұмыс істеуін бақылау, өндірістік бағдарламаға сәйкес жұмыстарды орындау және өнім шығару.
2.	Жабдықтарды ұтымды жүктеуге, персоналдың тиімді жұмыс істеуі үшін жағдай жасауға септесе отырып, кәсіпорынның өндірістік қуаттарын барынша пайдалану бойынша шешім қабылдай білу
3.	Жедел-өндірістік жоспарлау мен диспетчерлеуді ұйымдастыру
4.	Өндірістік процестерді жедел бақылауға және басқаруға бағытталған ұйымдастырушылық-техникалық іс-шаралар кешенінің орындалуын қамтамасыз етуді бақылау
5.	Кәсіпорын бөлімшелерінің жұмысын үйлестіру, диспетчерлік кеңестер өткізу
6.	Цехтар мен учаскелердің қажетті шикізатпен, материалдармен қамтамасыз етілуін бақылау мүмкіндігі
7.	Топтамалардың мөлшерін, іске қосылуын, беру мерзімдерін және қорлардың нормаларын айқындау бойынша нормативтік-жоспарлы есептеулер жүргізе білу
8.	Цехтарда белгіленген нормативтер деңгейінде босалқы дайындамалардың бар болуына жүйелі талдау жасау, өндірістің үздіксіз технологиялық процесін қамтамасыз ету, дайын өнімді өндіру жоспарын орындау
9.	Кәсіпорынның өндірістік бөлімшелерінің диспетчерлік қызметтеріне әдістемелік басшылықты жүзеге асыру
10.	Технологиялық режимнің бұзылуын болдырмауға бағытталған шаралар қабылдау
11.	Өндірістік процеске жедел бақылауды жүзеге асыру үшін қажетті деректерді уақтылы алуды қамтамасыз ету
12.	Диспетчерлік қызметтің өндірістік-шаруашылық қызметіне басшылық ету
                                                                                                                            
                                                            Білімдер
                                                                                                                        1.	Өндірісті жедел басқару жөніндегі заңнамалық және нормативтік құқықтық актілер
2.	Тиісті мәселелер бойынша әдістемелік материалдар
3.	Заңнамалық және нормативтік құқықтық актілер, өндірісті жедел басқару жөніндегі әдістемелік материалдар, кәсіпорын құрылымының бейіні, мамандануы және ерекшеліктері, оның даму келешегі
4.	Кәсіпорын өнімдерін өндіру технологиясының негіздері
5.	Салада және кәсіпорында өндірісті ұйымдастыру
6.	Шығарылатын өнімнің номенклатурасы, орындалатын жұмыстар мен көрсетілетін қызметтердің түрлері; өндірістік қуаттар, техникалық сипаттамалар, кәсіпорын жабдығының конструктивтік ерекшеліктері мен жұмыс режимдері, оны пайдалану қағидалары
7.	Өндірістік жоспарлаудың тәртібі мен әдістері, кәсіпорын бөлімшелерінің мамандануы мен аумақтық орналасуы, өндірістік байланыстар
8.	Өндіріс барысын есепке алу жүйелері мен әдістері
9.	Техникалық құжаттаманы әзірлеу және ресімдеу жөніндегі ережелер, нұсқаулықтар және басшылыққа алынатын басқа материалдар
10.	Кәсіпорында өндірістік қоймалардың, көліктік және тиеу-түсіру жұмыстарының жұмысын ұйымдастыру
11.	Экономика, еңбекті ұйымдастыру және басқару негіздері
12.	Еңбек заңнамасының негізгі мәселелері