Машықтар
                                                            
                                                                                                                                1.Жер пайдалану аумағына орналастырылған кезде ауыл шаруашылығы дақылдарының талаптарына агроланд ландшафт жағдайларының сәйкестігін белгілеу;
2.Өнім өндіру және топырақ құнарлылығын молайту технологиялары бойынша ақпарат жинауды жүзеге асыру;
3.Ауыспалы егіс жүйесін ұйымдастыруды, оларды жер пайдалану аумағы бойынша орналастыруды және егістіктерді кесуді жүргізуді жүзеге асыру;
4.Жұмыс жиынтығын, олардың реттілігін, мерзімдері мен ұзақтығын анықтаңыз;
5.Ауыл шаруашылығы алқаптарын ұтымды пайдалану жөніндегі іс-шараларды ұйымдастыру және жүзеге асыру
6.Жүргізілетін жұмыстардың жоспарлары мен кестелерін; отырғызу дақылдарының түрлері мен санын әзірлеу
7.Жоспарланған тапсырмалардың орындалуына, өнімді өсіру бойынша қолданылатын іс-шаралардың тиімділігіне талдау жүргізу
                                                                                                                            
                                                            Білімдер
                                                                                                                        1.Ауыл шаруашылығы мәселелері жөніндегі нормативтік құжаттар.
2.Өсімдік шаруашылығы өнімдерінің сапасын стандарттау және растау негіздері.
3.Аймақтың топырақтарының физика-химиялық және биологиялық сипаттамалары, топырақтың құрылымы мен құрамы.
8.Әртүрлі экологиялық жағдайларда өсімдік шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
9.Топырақ құнарлылығын арттыру әдістері.
10.Отырғызу материалының ассортименті; өсімдіктерді қорғаудың қолданылатын құралдары; өсу стимуляторлары 11.экологиялық және гигиеналық талаптар және оларға қойылатын шектеулер.
12.Тұқым сатып алуға және оларды себуге жіберуге арналған құжаттарды ресімдеуге қойылатын талаптар
13.Зертханалық бақылау жөніндегі стандарттар, техникалық шарттар, әдістемелер, нұсқаулықтар
14.Жұмыста қолданылатын аспаптар мен жабдықтардың түрлері, олардың жұмыс принциптері және пайдалану ережелері.
15.Топырақты өңдеудің, өсімдіктерді арамшөптерден, зиянкестерден және аурулардан қорғаудың ғылыми негіздері.
16.Дақыл сапасының көрсеткіштері, егін жинау мерзімдері мен әдістерін анықтау технологиясы
17.Өсімдік шаруашылығын материалдық-техникалық қамтамасыз ету.
18.Ауыл шаруашылығы жұмыстарының сапасын бақылауға қойылатын талаптар.
19.Өнімді бастапқы өңдеудің технологиялық негіздері.
20. Еңбекті қорғау, өндірістік санитария ережелері мен нормалары
                                                                                                                    
 
                                                                                                            
                                                            Машықтар
                                                            
                                                                                                                                1.Топырақты өңдеу, екпелерді бөлу, суару, жер жырту, қопсыту, тырмалау, домалау, тыңайту, кеміргіштермен күресу, өсімдік топырағы мен шымтезек жинау жұмыстарын ұйымдастыру және бақылау
2. Топырақтың негізгі түрлері мен сорттарын тану
3.Дақылдарды өсіру технологияларын, техниканы, машиналар мен механизмдердің жұмысын, пестицидтер мен агрохимикаттардың ассортиментін түсіну
4.Тыңайтқыштардың дозаларын есептеңіз
5.Көшеттердің агрономиялық қасиеттерін анықтаңыз
6.Жұмыстарды ұйымдастыруды жүзеге асыру:
- топырақты негізгі өңдеу бойынша;
- топырақты егу алдындағы өңдеу бойынша
- тұқым себуге дайындау бойынша;
- дақылдарды егу және отырғызу және оларға күтім жасау бойынша;
- пестицидтер мен өсімдіктерді қорғаудың биологиялық құралдарын қолдану бойынша
7.Органикалық және минералды тыңайтқыштарды дайындау мен енгізуді ұйымдастыруды жүзеге асыру
8.Өсімдіктерді зиянды организмдерден және қолайсыз ауа райы құбылыстарынан қорғау жүйесін бақылауды жүзеге асыру
9.Егін жинау мерзімдері мен әдістерін анықтаңыз
10.Егін жинау, өнімді бастапқы өңдеу бойынша жұмыстарды ұйымдастыруды жүзеге асыру
11.Ауыл шаруашылығы өсімдіктерінің сынамаларын қабылдауды және тіркеуді жүзеге асыру
12.Өсімдік шаруашылығы өнімдерінің сапасын анықтау
                                                                                                                            
                                                            Білімдер
                                                                                                                        1.Анатомия, морфология, систематика, шығу заңдылығы, өсімдіктердің өзгеруі және дақылдың қалыптасуы
2.Өсімдік ағзасындағы физиологиялық процестер, олардың сыртқы жағдайларға тәуелділігі және өндіріс процесінің маңызы
3.Ауылшаруашылық өндірісіне әсер ететін ауа - райы және климаттық факторлар
4. Топырақтың негізгі түрлерінің шығу тегі, құрамы және қасиеттері және олардың құнарлылығының көбеюі
5.Аймақтың топырақтарының физика-химиялық және биологиялық сипаттамалары, топырақтың құрылымы мен құрамы
6.Әртүрлі экологиялық жағдайларда өсімдік шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
7.Топырақ құнарлылығын арттыру әдістері
8.Қазақстан Республикасының аумағында қолданылуы шектелген немесе тыйым салынған пестицидтердің, агрохимикаттардың, өсімдіктердің өсуін реттегіштердің, өсімдіктердің сорттары мен будандарының тізілімі
9.Өсімдіктердің қоректену негіздері, минералды және органикалық тыңайтқыштардың түрлері мен формалары, ұрықтандыру әдістері мен технологиялары
10.Ауыл шаруашылығы дақылдарын сынақтан өткізу әдістемесі
11.Қазақстан Республикасы үшін карантиндік маңызы бар өсімдіктер мен арамшөптер ауруларының зиянкестерінің, қоздырғыштарының тізбесі
12.Қазақстан Республикасының аумағында қолдануға рұқсат етілген отандық және импорттық өндірістің пестицидтері мен агрохимикаттарының тізбесі
13.Тракторлардың, автомобильдердің, ауыл шаруашылығы машиналарының құрылысы, оларды агрегаттау және технологиялық реттеу;
14.Тұқым сапасының себу көрсеткіштері
15.Тұқым себу нормалары және отырғызу материалын отырғызу технологиясы, Себу мен отырғызудың тереңдігі мен схемасы
16. Жұмыста пайдаланылатын аспаптарды, жабдықтарды және ауыл шаруашылығы техникасын пайдалану жөніндегі нұсқаулықтар
17.Еңбекті қорғау, өндірістік санитария және өрттен қорғау ережелері мен нормалары
                                                                                                                    
 
                                                                                                            
                                                            Машықтар
                                                            
                                                                                                                                1.Өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау процесін ұйымдастыруды жүзеге асыру
2.Сақтау кезеңінде өнімнің жай-күйін бақылауды жүзеге асыру
3.Тұқымдар мен отырғызу материалдарының партияларын қалыптастыру
4.Өнімді сақтауға арналған объектілер мен жабдықтардың сипаттамаларын анықтау
5.Технологияларға сәйкес Өнімді сақтау әдістері мен әдістерін түсіну
6.Өнім мен отырғызу материалын сақтау режимдері мен мерзімдерін анықтау
7.Өнімді консервілеу тәсілдерін анықтау
8.Сақтау кезінде өнімнің жоғалуына қарсы іс-шараларды ұйымдастыру
                                                                                                                            
                                                            Білімдер
                                                                                                                        1.Өнімді сақтауға қою әдістері мен әдістері
2.Өнімді сақтау технологиясы мен параметрлері
3.Өнімді бастапқы өңдеудің технологиялық негіздері
4.Өнім сапасын стандарттау және растау негіздері
5.Жемістерді сақтау режимдері мен шарттары
6. Сақтау кезінде жемістердің жоғалуы
7.Өнім сапасының көрсеткіштері және оларға әсер ететін факторлар
8.Өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау және бастапқы өңдеу әдістері мен тәсілдері
9.Өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау кезіндегі шығын нормалары
11.Еңбекті қорғау, өндірістік санитария және өрттен қорғау ережелері мен нормалары