Кәсіптер
                
                                                            Назад
                                                                
                                                                            
                                            
                                                                            
                                            
                                                                            
                                            
                                                                            
                                            
                                                                    
                                
                                
                                                                    
                                                    
                        
                                                8. ӨНДІРІСТІК ЖАБДЫҚ ОПЕРАТОРЛАРЫ, ҚҰРАСТЫРУШЫЛАРЫ ЖӘНЕ ЖҮРГІЗУШІЛЕРІ
                                            
                                        
                                                81. ӨНДІРІСТІК СТАЦИОНАЛЫҚ ЖАБДЫҚ ОПЕРАТОРЛАРЫ
                                            
                                        
                                                816. ТАМАҚ ӨНІМДЕРІН, СУСЫНДАРДЫ ЖӘНЕ ТЕМЕКІ ӨНІМДЕРІН ӨНДІРУ ЖӨНІНДЕГІ ОПЕРАТОРЛАР
                                            
                                        
                                                8162. Сүт және кондитерлік өнімдерді дайындау жөніндегі операторлар
                                            
                                        Код: 8162
                                            Сүт және кондитерлік өнімдерді дайындау жөніндегі операторлар
 
                                        Сипаттама
                                    
                                        Сүт және кондитерлік өнімдерді дайындау жөніндегі операторлар сүт және кілегейді 
өңдеу жөніндегі, ашымал сүт өнімдерін, майды, ірімшікті, шоколадты, кәмпитті және басқа да кондитерлік және сүт өнімдерін өндіру жөніндегі машиналар мен құрылғылар 
жұмысын басқарады және бақылайды.
Олардың міндеттеріне:
− сүт және кілегейді қажетті температураға дейін трубкалы пастерлеу немесе 
температуралық режимде автоматты түрде реттейтін пастерлеу-салқындату 
желілерінде пастерлеу немесе салқындату процесін жүргізу;
− белгіленген бағдарлама бойынша автоматтық желілерде шикізатты қабылдау, 
салқындату, нормалау, айыру, жылулық өңдеу және сақтау процестерін жүргізу;
− таза өнімдердің зертханалық ашытқыларынан өндірістік ашытқыларды дайындау 
процесін жүргізу, ашытқы сынамасын бактериялық талдауға және қышқылдығын 
анықтауға зертханаға жіберу;
− сұйық қоймалық әдіспен ашымал сүт өнімдері және де балалар сүт езбелерін және 
казеин емдік препараттарының өндірісі процесін жүргізу, есептік формулалар бойынша 
ашытқы мөлшерін анықтау және өнім түріне қарай оны сүтке енгізу;
− ірімшік массасын еріту үшін вакууммен немесе агрегатта әр түрлі түрлі аппараттарда 
ірімшік массасын ұсақтау мен еріту процесін жүргізу;
− ерітілген май өндірісінің техникалық процесін жүргізу, ерітілген майды жылыту мен 
пастерлеу, пастерлеу температурасында ұстау және бөлінген плазманы өңдеуге жіберу;
− қойылтылған, құрғақ сүт, сүттік қант пен басқа сүт шикізаттары өндірісінде вакуумаппаратта сүт пен сары су процесін, қымталуын тексеруді және аппараттағы вакуумды 
жасауды жүргізу;
− үгінді ірімшіктерді парафиндеу және әр түрлі түрлі машиналар мен аппараттарда 
полимерлі жабындыларды жағу және жабынды жағу мен оларды кептіру алдында 
ірімшіктердің бетін термо өңдеу процесін жүргізу;
− үзіліссіз ағып тұратын механикаландырылған желілерде немесе автоматты 
басқарылатын рецепторлы –қоспаланатын станцияларда шоколад массаларын жасау 
процесін енгізу, өндірістің барлық кезеңдерінде технологиялық режимнің сақталуын 
бақылау: мөлшерлеу, араластыру, біліктеу, ажырату, гомогендеудің сақталуын 
бақылау;
− автоматты басқаруды үздіксіз-ағынды механикалық желілерде немесе рецептіараластырушы станцияларда шоколад массаларын дайындау процесін жүргізу, 
өндірістің барлық кезеңдерінде техникалық тәртіптің: 
− шоколад массасын темперирлеудің технологиялық процесін енгізу және шоколадтың 
және пультпен басқарылатын агрегат-автоматтарда дайындалатын шоколад өнімдерінің 
барлық түрлерін плиталық, түрлі формалы шоколад өнімдерін дайындау, шоколад 
массасының температурасы мен консистенциясын реттеу;
− механикаландырылған желілерде шикі пектинді өңдеудің технологиялық процесін 
енгізу, ұю және гомогендеуге сығындылар ағындарын үйлестіру жатады.
Аталған бастауыш топқа жатқызылған кәсіптердің үлгілері:
Пастерлеу аппаратшысы
Ерітілген ірімшік өндірісінің аппаратшысы
Ашымалы және балалар сүт өнімдері өндірісінің операторлары
Балмұздақ өндірісі желісінің операторы
Май шығаратын машина операторы
Шоколад шығаратын машина операторы
Басқа да бастауыш топтарға жатқызылған кейбір тектес кәсіптер:
Балмұздақ шығарушы - 7513
Қаймақ шығарушы - 7513
Ірімшік жасаушы - 7513
                                    
                                Обязательные навыки
                                        Кәсіптер
                                        Обязательные навыки
C.10.089
                                Шұжық ірімшігін ыстау камераларында ыстау
                            I.56.080
                                Ашытылған мен ашытылмаған қамырды дайындау
                            C.10.053
                                Технологиялық процестерді бақылауды және өнімнің сапасын қамтамасыз етуді қоса алғанда, пастерленген сүт және ашытылған сүт өнімдерін өндіру жөніндегі жұмыстарды орындау
                            C.10.205
                                Қамыр дайындамаларын қалыпқа салу
                            C.10.024
                                Нан пісіру өндірісінің жартылай фабрикаттарын илеу бойынша жұмыстарды орындау
                            C.10.091
                                Қышқылдықты талдау және анықтау үшін ашыту сынамаларын зертханаға жіберу
                            Кәсіптер
8162-1-001
                                    Сүтті қалпына келтіру аппаратшысы
                                8162-1-002
                                    Гомогендеу аппаратшысы
                                8162-1-003
                                    Сүт өнімдерін салқындату аппаратшысы
                                8162-1-004
                                    Пастерлеу аппаратшысы
                                8162-1-005
                                    Сүтті пастерлеу және салқындату аппаратшысы
                                8162-1-006
                                    Табиғи сүттің сұйық алмастырғышы өндірісінің аппаратшысы