Кәсіптер
Назад
5. ҚЫЗМЕТ КӨРСЕТУ ЖӘНЕ САУДА САЛАСЫНЫҢ ЖҰМЫСКЕРЛЕРІ
51. ЖЕКЕ ҚЫЗМЕТ САЛАСЫНДАҒЫ ЖҰМЫСКЕРЛЕР
512. АСПАЗДАР
5120. Аспаздар
Код: 5120
Аспаздар
Сипаттама
Аспаздар рецептілерге сәйкес немесе мейрамханадағы, дәмханадағы немесе басқа да
қоғамдық тамақтану орнындағы, қонақүйдегі, кеме бортындағы, жолаушы
пойыздарындағы, емдеу мекемелеріндегі немесе жеке үйлердегі шеф-аспаздардың
бақылауымен асты жоспарлайды, дайындайды және жасайды.
Олардың міндеттеріне мыналар кіреді:
− ас мәзірін жоспарлау, асты дайындау мен әзірлеу;
− ас үйдегі көмекшілердің жұмысын жоспарлау, бақылау, және үйлестіру;
− азық-түліктердің сапасын тексеру;
− рецептілерге сәйкес немесе өз қалауы бойынша ингредиенттерді өлшеу мен
араластыру;
− духовка шкафының, грильдердің, қуыру пешінің (жаровня) және басқа да ас үй
жабдығының температурасын реттеу
− тамақ өнімдерін қолдану кезінде қауіпсіздік қағидаларының және гигиенаның
сақталуын қамтамасыз ету үшін ас үйді, ас үй аспаптарын, жинақтау аймақтарын және
т.с.с. қарау және тазалау;
− гриль, фритюрь немесе жаровня сияқты ірі ас үй құралдарын пайдалану.
Аталған бастауыш топқа жатқызылған кәсіптердің үлгілері:
Кафетерийдегі аспаз
Мектептегі аспаз
Аспаз, емдеу мекемесі
Банкеттегі аспаз
Соусье
Басқа бастауыш топтарға жатқызылған кейбір тектес кәсіптер:
Дәмхана директоры – 1412
Кафетерий, кондитерлік директоры – 1412
Мейрамхана директоры – 1412
Бас аспаз- 3434
Тағам әзірленетін тағам жасаушы – 9410
Ескертпелер
Персоналды басқару мен бақылау жұмысының негізгі бөлігі болып табылмайтын шағын кафелердің,
мейрамханалардың және барлардың жұмыскерлерін орындайтын негізгі міндеттеріне байланысты 5120
Аспаздар немесе 5130 Бармендер, буфетшілер және даяшылар бастауыш тобына жатқызады.
Обязательные навыки
Кәсіптер
Обязательные навыки
I.56.088
Тамақтандыру кәсіпорнының қызметіне талдау және бағалау жүргізу
C.10.084
Жұмыста алкоголь өнімдерін пайдалану
I.56.001
Негізгі аспаздық тәсілдерді меңгеру және заманауи қоғамдық тамақтану орындарының жұмысын түсіну
I.56.058
Қонақтарды қарсы алу мен қарсы алуды ұйымдастыруды жүзеге асыру
I.56.114
Мейрамхана залындағы сатылымдарды басқару
C.10.050
Сапалы және дәмді тағамдар жасау үшін ингредиенттерді таңдауды, дайындауды және араластыруды қоса алғанда, салат дайындау жұмыстарын орындау
Кәсіптер
5120-1-001
Таңғы ас аспазы
5120-1-002
Банкеттегі аспаз
5120-1-003
Соусье
5120-2-001
Буфеттегі аспаз
5120-2-002
Тез тамақтану мекемесінің аспазы
5120-2-003
Закусочная аспазы